Zľava 5 % na celý nákup

Doprava zadarmo od 39 €

30 dní na vrátenie tovaru

Súťaže a akcie len pre členov

Výrobky z ovčej vlny - Ovečkárna.sk
Máte nejakú otázku? Napíšte nám e-mail na
info@oveckaren.sk

Košík(0)

zavrieť

V košíku nemáte žiaden tovar.

Recept na tradičnú vianočku

08.11.22 653x prečítané

Zdieľať



Upečte si s nami chutnú tradičnú vianočku. Vedeli ste, že tradične sa pletie z deviatich prameňov? Spodné štyri symbolizujú oheň, vodu, zem a vzduch, prostredné rozum, cit a vôľu a vrchné dva sú za lásku a poznanie.

Presne takto vianočku aj pletieme – jednoduchším postupom, ktorý zvládne aj vianočkový začiatočník. Výsledok rozhodne stojí za to.


 

SUROVINY NA BEEEZVADNÚ VIANOČKU

Cesto
·         100 g práškového cukru
·         30 g čerstvého droždia
·         600 g polohrubej múky
·         250 ml teplého mlieka
·         3 vajcia (z toho 2 bielky na potretie)
·         125 g masla

Do cesta
·         1 hrsť mandlí
·         1 hrsť hrozienok, namočených v rume
·         1 hrsť kandizovanej citrusovej kôry

Posýpka
·         2 lyžice mandľových lupienkov
·         práškový cukor


 

POSTUP

Prichystajte si suroviny chvíľu dopredu, aby mali izbovú teplotu. Nerovnomerné teploty by mohli predĺžiť proces kysnutia. Hrozienka si namočíme do rumu.


 

1.       Droždie si rozdrobíme do misky s lyžicou cukru a miešame, kým sa zmes rozpustí a vytvorí sa kašička. Pridáme dve lyžice múky, 60 ml teplého mlieka. Misku prikryjeme utierkou a čakáme 10 minút, kým droždie začne pracovať.

Teplota mlieka je základom dobrého vykysnutia cesta. Ideálna teplota je okolo 35 °C. Keď má mlieko viac ako 40 °C, kvasnice nemusia prežiť, nižšia teplota zase nepodporí proces kysnutia.

2.       Medzitým si zmiešame preosiatu múku (preosiatie ju prevzdušní), mlieko, cukor, 1 vajce a 2 žĺtky (zvyšné dva bielky si necháme na potretie), vmiešame kvások. Maslo pridávame do cesta až úplne na koniec, nikdy nie skôr.

Do cesta môžeme zapracovať buď vychladnuté rozpustené maslo alebo môžeme maslo nastrúhať (odporúčame), ktoré sa počas miesenia rozpustí. Primiešať do cesta zmäknuté maslo je možno máličko namáhavejšie, ale omnoho lepšie sa s ním potom pracuje.

3.       Teraz cesto miesime zhruba 10 minút s pomocou varešky alebo v robote s hnetacím hákom, až kým bude krásne hladké a prakticky sa nelepí. 
Tento proces nesmieme podceniť, je vlastne tým najdôležitejším – pečte s láskou a precízne, do hnetenia dajte aj kus seba.

Cesto necháme vykysnúť do dvojnásobku, misu prikrytú utierkou odložíme do perín zhruba na 45 minút. Záleží na teplote, preto môže byť „dvojnásobok“ ideálne meradlo.

4.       Do cesta zapracujeme nahrubo nasekané mandle, kandizovanú citrusovú kôru a hrozienka napučané v rume.

Prikryjeme a necháme opäť kysnúť ďalších 45 minút.

5.        Cesto si rozdelíme na 9 rovnako veľkých bochníčkov, pre presnosť použijeme váhu a necháme ešte chvíľu kysnúť. Ak si trúfnete pliesť vianočku naraz z 9 prameňov, samozrejme môžete. My sme si vybrali jednoduchší variant a popíšeme Vám návod na vianočku zloženú z troch poschodí, ktoré sú pletené zo 4, 3 a 2 prameňov.

6.       Z prvých 4 si vyváľame pramene hrubé asi ako palec a na jednom konci ich pevne spojíme. Pracujeme vždy s prameňom vľavo a pokračujeme doprava. Teda prvý ľavý prameň prehodíme cez druhý, podhodíme pod tretím a zase prehodíme cez štvrtý. Potom berieme prameň, ktorý je zase úplne vľavo a prehodíme, podhodíme, prehodíme. 

Počas týchto krokov sa snažíme pramene doťahovať. To docielime tak, že si jednotlivé pramene budeme pri práci dávať viac do strán – keď to skúsite, pochopíte. Na konci si pramene spojíme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Hranou dlane sploštíme stred, aby nám na toto poschodie pekne sadla ďalšia časť, a potrieme bielkami.

7.       Potom pletieme z 3 prameňov, pričom krajné pramene kladieme vždy doprostriedku. Opäť zaťahujeme a výsledok položíme na už hotové poschodie. Stred sploštíme a potrieme bielkami.

8.       Zo zvyšných dvoch prameňov urobíme vrkoč, tentokrát dlhší, pretože počítame s tým, že konce zasunieme pod vianočku.

9.      Celú vianočku potrieme bielkami, posypeme mandľami a kvôli zaisteniu tvaru upevníme špajdľami, aby sa nám počas pečenia nerozpadla. Necháme ešte 15 minút kysnúť.

Vianočku je možné potierať aj celým rozšľahaným vajíčkom, v každom prípade nám pri pečení viac tmavne a mala by sa prikrývať papierom.

10.       Vianočku pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ďalších 30 minút dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Kam ďalej?

Huňatý vianočný katalóg 2022
Články

Huňatý vianočný katalóg 2022

11.11.2215293x prečítané

Vianoce, Vianoce prichádzajú a s nimi aj náš vianočný katalóg plný inšpirácie na darčeky pre vašich najbližších. A nielen to. Nájdete v ňom mnoho huňatých kúskov, ktoré zahrejú vás aj vašich milovaných. Pripravili sme pre vás vianočné dekorácie, vďaka ktorým si môžete naladiť vianočnú pohodu už teraz.

Prečítať
Prežite príjemné adventné obdobie s tradíciami
Články

Prežite príjemné adventné obdobie s tradíciami

10.11.2249x prečítané

Tradície sú jedinečné rodinné rituály s nostalgiou, ktoré si vytvoríte spoločně.

Prečítať
Recept na tradičnú vianočku
Články

Recept na tradičnú vianočku

08.11.22652x prečítané

Upečte si s nami chutnú tradičnú vianočku. Vedeli ste, že tradične sa pletie z deviatich prameňov? Spodné štyri symbolizujú oheň, vodu, zem a vzduch, prostredné rozum, cit a vôľu a vrchné dva sú za lásku a poznanie.

Prečítať
Máte nejakú otázku? Napíšte nám e-mail na
info@oveckaren.sk

Farebné varianty

Vyberte veľkosť

-5%

Staňte sa členom Ovčej rodiny a získajte zľavu 5 % na nákupy

Nakupujte výhodnejšie. Dorotka pre členov Ovčej rodiny dohodla 5% zľavu na všetky vaše nákupy.

Zľava 5 % 
na každý nákup

Doprava zadarmo
od 39 EUR

30 dní na
vrátenie tovaru

Súťaže a akcie
len pre členov

Pridajte sa do ovčej rodiny

Bééé, ja som Dorotka,

nerada ruším, ale potrebujem od vás kopýtko na to, že môžem zaznamenávať, ako sa vám páči v Ovečkárni. Len takto sa vám totiž budem môcť venovať so starostlivosťou, ktorú si zaslúžite. Na svoje kopýtko vám môžem odprisahať, že všetko čo zistím, u mňa zostane v bééézpečí.

Nastavenie

Bééériem si na starosť vašu spokojnosť. Dajte mi vedieť, s ktorými cookies môžem pracovať a pamätajte si, prosím, že zmeny v nastaveniach sa prejavia iba pre prehliadač, ktorý práve používate. Svoje preferencie môžete kedykoľvek jednoducho zmeniť v pätičke webu.

Viac informácií o tom, aké dáta Ovečkáreň ukladá, nájdete tu.

Technické cookies sú nééévyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých jeho funkcií.

Umožňujú mi ukazovať vám huňatú ponuku na základe vašich preferencií. Tiež mi dovoľujú zobrazovať vám na webe len to, čo vás naozaj zaujíma.

Pomáhajú mi hľadať chyby a merať výkon webu. Vďaka nim sa môžem starať o to, aby ste s nákupom v Ovečkárni boli vždy spokojní.

Tieto cookies sú bééézvadné. Okrem webu sa s vami totiž môžem stretávať aj na sociálnych a reklamných sieťach, kde sa starám, aby pre vás reklamy boli zaujímavé.